Blog
Helvoirt. 17 augustus 2019. De Leyetocht heeft haar fietsweekeinde voorbije zaterdag goed ingezet. De meeste deelnemers aan de 13de ATB Leyetocht bleken vol lof over de gekozen route, de nieuwe bewegwijzering en de hindernissen onderweg. In totaal mochten de organisatoren 814 mountainbikeliefhebbers begroeten waaronder talrijke jeugdige fietsliefhebbers. Het vorig jaar waren dat er 957.
“Genoten van zware mountainbike Leyetocht maar de pijp is leeg
“Vandaag was de route zeker zo mooi als het vorig jaar. Je moet er niets meer aan veranderen. Wij hebben er van genoten. Dat beetje regen mag geen naam hebben . Het hoort bij het mountainbiken.” Een korte rake opmerking van een fietsfanaat uit Sint Michielsgestel die al vanaf de eerste mountainbiketocht bij de Leyetocht aan het verstrek staat. “Mijn naam is niet belangrijk”, als de verslaggever daar naar vraagt. Hij gaat verder: “De vrijwilligers verdienen een pluim met deze prachtige gevarieerde route. Elk jaar verbaas ik me hoe het in elkaar steekt. Dit jaar weer verassingen.”
Doorgaan
De goede man met een pilsje in zijn hand doelt op de mooie Col de Gubbels. Een pracht van een beklimming voor iedereen haalbaar en een nog fraaiere afdaling naar de bevoorrading. Een gezellig punt in een grote loods waar de vermoeide renners zich even schuil hielden toen het begon te regenen. Anderen besloten niet te stoppen.” Gewoon doorgaan”, klonk het uit kelen van ervaren renners.
Nieuwe routeborden
Aan de nieuwe bewegwijzering van de firma Gubbels moesten de deelnemers even wennen maar toen zij de routebordjes eenmaal in hun hoofd hadden ging het volgen van de route voorspoedig. De vrijwilligers, verantwoordelijk voor het uitzetten, hadden ook geen moeite gespaard om het iedereen naar hun zin te maken. Ruim 1200 routeborden verdeelt over de drie keuzeafstanden van 30, 40 en 50 km brachten de deelnemers op plaatsen waar men nog niet eerder waren geweest. Het is een enorm karwei waar menigeen als deelnemer de loftrompet over schalde. “Het is ongelooflijk wat een energie er die mensen in moeten steken. Zij verdienen allemaal een pluim.”. Een opmerking uit de mond van een ervaren mountainbikester die de modder van haar fiets ging spuiten bij een verzorgde afspuitplaats met moderne apparatuur.
Toevoegen
De toegevoegde waarde aan de route waren de acties van Coen Peijnenburg, Vught en Teun van Bergen uit Helvoirt. Peijnenburg maakte op zijn werf aan de N65 in Vught een paar hellingen die niet eenvoudig waren op te fietsen. Mede door de regen en de leemachtige ondergrond. Coen Peijnenburg genoot van de duimen die de lucht instaken bij het verlaten van de werf door de deelnemers. “Die duimen zie ik als een compliment. Het was voor mij de eerste keer natuurlijk even aftasten maar met deze actie van de deelnemers ben ik wel blij. Mijn doel was heel eenvoudig. Iets toevoegen aan het evenement waar ik alleen maar positieve verhalen over hoor. En dat is blijkbaar gelukt. Dat er renners zijn die tot het uiterste gaan om het te halen vind ik prachtig.”, glimlach de ondernemer aan de Kruishoeveweg.
Genoten
Hoveniersbedrijf Teun van Bergen zorgde tegen het einde voor een verassing om een aantal hellingen op te werpen waar de vermoeide renners allemaal overheen moesten. In het zadel of staand hoorde je de renners opmerkingen maken waarmee zij aangaven aan het eind van hun krachtenarsenaal te zijn. Het was ook niet ver meer voor ze de verlossende eindstreep bereikten. Eerst moesten de deelnemers nog door het natuurgebied Het Helvoirts Broek. Maar daarna stond presentator Jos Denissen uit Haaren op het podium met vragen over allerlei onderwerpen rondom het fietsgeweld. Sommigen gaven een kort antwoord. Zoals: “De pijp is leeg, ben blij dat het er op zit. Maar genoten heb ik wel.” Van onze correspondent